Dekaler för miljözoner

Beställ din miljödekal hos DEKRA

Miljödekaler för tyska miljözoner

Glöm inte miljödekalen när du kör i Tyskland

Krav på miljödekal i miljözonerna i Tyskland
För att få köra fordon som personbilar, lastbilar och bussar i de städer som infört miljözoner, Umweltzonen, krävs en dekal som monterats på vindrutan i nedre högra kanten.
Dekalen kallas Feinstaubplakette eller Umweltplakette och visar att bilens partikelutsläpp understiger en viss nivå. Fordon som saknar miljödekal får inte köra in i miljözonen. Utebliven miljödekal medför böter och eventuellt bärgning ut ur miljözonen.
Detta gäller även för alla fordon som är registrerade utomlands. Av denna anledning råds alla bilister att informera sig om miljödekal och att införskaffa denna i god tid om de vill köra in i en av miljözonerna .

Beställ miljödekaler

Vi hjälper dig gärna!

Är du i behov av miljödekaler så kan du beställa dessa via knappen nedan.

Här är reglerna för olika biltyper

Den snabba utvecklingen inom miljöområdet har fört med sig följande regler gällande de tyska miljödekalerna.
Ingen dekal:
Dieselbilar med första registrering 2000 och tidigare, bensinbilar med första registrering 1992 och tidigare, samt amatörbyggda och ombyggda fordon, kan ej erhålla någon dekal. För dem råder körförbud i miljözonerna. Vänligen observera att dieselbilar med första registrering 1 januari 2001 – 31 december 2005 (EURO3) endast kan få en gul EURO3 dekal.
Instruktion angående montering av miljödekal:
 • Gör rent rutans insida.
 • Avlägsna skyddsplasten från dekalen.
 • Montera miljödekalen på insidan av vindrutan i nedre högra kanten, sett ifrån insidan
Veteranbilar:
Bilar som är veteranklassade, d.v.s. är 30 år gamla eller äldre, räknat från 1.a reg. datum, och i original/tidstypiskt skick, får köra fritt i de tyska miljözonerna utan dekal.
Dock bör registreringsbeviset + medlemskort i en veteranbilklubb ligga synliga på instrumentbrädan.
Motorcyklar och fordon med handikapptillstånd:
Dessa fordon behöver ingen dekal.
Angående bilar med personliga registreringsskyltar
Fordon som har personlig skyltbeteckning har även ett vanligt registreringsnummer och följaktligen 2 olika uppsättningar nummerplåtar. För att miljödekalen ska vara giltig måste regnr på dekalen överensstämma med de registreringsskyltarna som ska användas under färden i Tyskland.
Se därför till att, i dekalbeställningen, ange de nummerplåtar ni har för avsikt att ha på fordonet under resan i Tyskland.
  Dieselbilar med första registrering från 1 januari 2006 och som uppfyller kraven (Euro 4) utläses från registreringsbeviset miljöklass 2005.
  Bensinbilar med första registrering 1 januari 1993 eller senare. Dekalen gäller tills bilen skrotas.
  Nyheter
  Nya miljözoner under 2017
  Balingen (Baden-Württemberg)
  Nya miljözoner under 2016
  Aachen, Augsburg, Eschweiler och Marburg
  Nya miljözoner under 2015
  Darmstadt, Münster, Offenbach, Schramberg och Siegen.
  Nya miljözoner under 2014
  Bochum, Bonn, Bottrop, Castrop-Rauxel, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Gladbeck, Gelsenkirchen, Hagen, Herne, Herten, Köln, Langenfeld, Mühlheim, Neuss, Oberhausen, Recklinghausen
  Under 2013 tillkom dessa miljözoner; Langenfeld, Leonberg/Hemmingen med omnejd, Ludwigsburgs län, Mainz, Mönchengladbach, Remscheid, Schramberg, Wendlingen, Wiesbaden.
  DEKRA Quality Management AB

  Fältmätargatan 15

  721 35 VÄSTERÅS