”100 procent är inte illa med tanke på att bilen har några år på nacken”

25 sep. 2023

Möt Per-Arne Hallin från Göteborg, den första privatkunden i Sverige att genomföra DEKRA:s batteritest för elbilar. Vi ringde upp honom för att ta reda på hans upplevelse av testet, som i övrigt är tillgängligt på många av DEKRA:s besiktningsstationerna runt om i landet.

Vad är anledningen till att du kom i kontakt med DEKRA och valde att boka deras batteritest? ”Eftersom jag brukar besikta i Vara så såg jag att DEKRA också erbjuder batteritest för elbilar. Jag tänkte att det kunde väl vara aktuellt att prova eftersom jag köpte en elbil i början av 2023”.
Vad har du för bil? ”Det är en Volkswagen e-Golf -17 med ett batteri på 36 kWh. Jag kör mestadels kortare sträckor, så batteriet räcker fint för mina behov”.
Du var DEKRA:s första privatkund i Sverige att boka batteritestet, hur känns det? ”Det var lite kul, speciellt med tanke på att mitt batteri visade på mycket gott skick. 100 procent är inte illa med tanke på att bilen har några år på nacken”.
Hur är din upplevelse av DEKRA och proceduren för batteritestet? ”Jag måste säga att DEKRA Vara är en jättetrevlig station med hjälpsam och duktig personal, när det är så vill man gärna återvända. Vad gäller själva batteritestet så gick det snabbt, besiktningsteknikern körde bilen en sväng, gasade och bromsade några gånger. Han kopplade även i en dosa i bilen för att sedan få testresultaten. Det hela tog enbart runt en kvart, otroligt smidigt!”.
På vilket sätt har batteritestet hjälpt dig? ”Det har väl hjälpt mig på det viset att jag har ett testintyg att visa upp om jag eventuellt skulle sälja bilen. Batteriet mår bra och det är en garanti för att bilen också håller värdet, för vad jag förstått är de här batterierna inte direkt billiga. Jag kommer definitivt återkomma nästa år, om jag har kvar bilen, och göra ett nytt batteritest. Vi får väl se om jag tappat någon procent då”, säger han och skrattar.
Avslutningsvis, hur trivs du med livet som elbilsägare? ”Väldigt, väldigt bra! Plånboken växer för varje månad som går då jag slipper tanka dyr diesel eller bensin. Istället laddar jag vid behov min bil hemma i garaget för en småpeng i jämförelse. Det kan helt enkelt inte bli bättre!”.