Europas största elbilsmässa, eCarExpo på Friends Arena i Solna, Stockholm.

Elbilsmässan i Stockholm 2024 – DEKRA presenterar SaaS-lösning för batteritest

25 jan. 2024

Europas största elbilsmässa, eCarExpo, går av stapeln den 2–4 februari på Friends Arena i Solna, Stockholm.

Mässgolvet fylls med allt från elbilstillverkare till laddnings-operatörer och energibolag. DEKRA medverkar som utställare och kommer att berätta om sitt patenterade och prisbelönta batteritest samt SaaS-lösning – riktat till bland annat bilhandlare.

På elbilsmässan eCarExpo presenteras framtidens produkter inom solenergi, laddstationer, energilagring och tekniklösningar med syfte att göra e-mobilitet ännu smartare och grönare. Elbilar och laddhybrider har på senare tid etablerat sig som en betydande del av vår fordonsflotta och en omfattande begagnatmarknad har snabbt uppstått.
Batteriet i en elbil eller laddhybrid utgör en central komponent som starkt påverkar fordonets värde. Bilhandlare av begagnade elfordon står inför utmaningen att välja vilka bilar som bör inkluderas i sortimentet, hur de ska värderas, samt hur man effektivt kan kommunicera batteriets verkliga hälsotillstånd till kunden.
Förenklar värderingen av en begagnad elbil
Batteriet i ett elfordon utsätts för slitage beroende på flertalet faktorer, som laddcykler, klimat och körtid. Vid mottagandet av en inbytesbil eller en återlämnad leasingbil är det avgörande för bilhandlaren att förstå batteriets nuvarande hälsotillstånd, eller ”State of Health”.
DEKRA:s batteritest för elbilar och laddhybrider erbjuder en jämförbar bedömning av batteriets hälsotillstånd mellan olika bilmodeller, vilket möjliggör en bättre värdering i förhållande till andra elfordon i sortimentet. DEKRA batteritest blir därmed lika väsentligt för bedömningen av begagnade elbilar som dagens varudeklaration, VDN. Det skapar förutsättningar för bilhandlaren att fatta rätt beslut, säkerställa hållbarheten och lönsamheten i sin verksamhet.
DEKRA:s prisbelönta batteritest är patenterat, validerat samt pålitligt och kan utföras snabbt och enkelt. Utöver bilhandlare riktar sig batteritestet också till leasingbolag, försäkringsbolag, finansbolag, generalagenter, konsumentorganisationer och andra aktörer med en koppling till bilhandeln.
Möjliggör batteritester direkt hos bilhandlaren
DEKRA erbjuder en SaaS, ”Software as a Service”-lösning, som gör att bilhandlare kan hyra utrustning och utföra batteritester på plats. Genom att ansluta till DEKRA:s system ges organisationen tillstånd att genomföra DEKRA-testet och kommunicera resultatet. Efter utbildning och tester får personalen tillgång till DEKRA:s databas och har exklusiv åtkomst till den dedikerade applikationen.
Med en SaaS-prenumeration får bilhandlaren tillgång till DEKRA:s expertis och möjligheten att generera batteritestrapporter i realtid. Rapporten är en detaljerad sammanställning av batteritestet och utformad för enkel tolkning. Protokollet levereras via e-post eller sms och finns även tillgängligt via en webbportal och kan överföras till ditt kundens system med hjälp av en standard-API.
För bilhandlare som inte har möjlighet att genomföra batteritesterna själva erbjuder DEKRA även professionell assistans via sina lokala besiktningsstationer. Dessa stationer är utbildade och utrustade för att utföra batteritester på elbilar och laddhybrider, vilket säkerställer att bilhandlaren har rätt information om batteristatusen på sina fordon i vagnparken.